מחמל"י - מרכז חקר, מידע וסיוע ליונקים ימיים בישראל היא עמותה המוקדשת לשימור אוכלוסיות היונקים הימיים והסביבה הימית לחופי ישראל באמצעות מחקר, חינוך, העלאת מודעות ציבורית וקידום חקיקה. מרכז העמותה במושב מכמורת[דרוש מקור].
מחמל"י נוסדה בשנת 1994 בשם יד ליונק הימי, נרשמה כעמותה בתחילת 1995 ושינתה את שמה לשם הנוכחי בשנת 2000. המרכז פועל בחסות המכון ללימודי ים ע"ש ליאון רקנאטי באוניברסיטת חיפה.
פעילויות מחמל"י כוללות:
- עדכון רשימות מיני הלווייתנאים באזור הלא מתועד, יחסית, של האגן המזרחי של הים התיכון.
- עריכת סקרים בקרבת החוף במטרה ללמוד את אזורי הגידול, אורחות החיים, מרחב המחיה, מגמות שינוי גודל האוכלוסייה והפרופיל הגנטי של הדולפינן המצוי - המין המקומי הנפוץ ביותר.
- איוש רשת חירום לאומית סביב השעון לדיווחים בזמן אמת של יונקים ימיים במצוקה, צפים או כאלה שהוחפו. כמו כן הפעלה של מתקן אישוש צנוע לחיות פצועות או חולות.
- ביצוע נתיחות שלאחר המוות כדי לבחון גיל, הרגלי תזונה באמצעות בחינת תוכן הקיבה, סיבת מוות אפשרית, מצב בריאות כללי ורמת מזהמים ברקמות. דגימות של הרקמות נשלחות למעבדות בישראל ומחוצה לה לאנליזה ולאבחון.
- עריכת מחקרים ארוכי טווח על הקשר בין דולפינים לאדם כפי שבאים לידי ביטוי בין דולפינים בודדים ובני אנוש.
- ניסיון לצמצם תאונות בהן נלכדים דולפינים (בעיקר דולפינן מצוי) ברשתות מכמורתנים.
- העלאת המודעות הציבורית לחשיבות הנושאים האקולוגיים המשפיעים על הדולפינים במזרח התיכון והרב-גוניות הימית בעולם כולו. הדבר נעשה באמצעות ראיונות לתקשורת, הרצאות ציבוריות, דוכני מידע ומרכזי פעילויות בתערוכות וימים "ירוקים", כמו גם תוכניות חינוכיות בקרב הגילאים השונים מגני ילדים למוסדות אקדמאיים.
- שדלנות לחקיקה המיועדת לשימור הסביבה הימית בכלל והיונקים הימיים בפרט.